Menjadi Orang yang Berani

Manusia diberi pelbagai kelebihan dari segi akal dan tubuh badan yang indah dan sempurna agar menjadi khalifah Allah yang mampu menjalankan tanggungjawabnya di muka bumi ini. Namun begitu, akal yang bijak dan tubuh badan yang kuat semata-mata tidak berguna tanpa keberanian dan kecekalan menghadapi cabaran hidup.

Mampukah agama ini ditegakkan tanpa manusia-manusia ikhlas yang berani berjuang? Untuk melahirkan pahlawan, satu dari bentuk pendidikan yg wajib dilalui ialah pendidikan menjadi ‘pemberani’.

Kalau kita lihat dari sirah ar-Rasul s.a.w, para sahabat dibentuk hasil didikan madrasah Rasulullah saw. Mereka semua adalah golongan pemberani, baik lelaki atau perempuan.

Apakah tidak pemberani namanya bila seorang pemuda mengacukan pedangnya pada Umar, pada hari pengangkatan beliau sebagai khalifah?
Apakah bukan pemberani namanya apabila seorang muslimah bangkit menyanggah Khalifah Umar dalam soal mahar? Mereka mampu lakukan ini kerana mereka telah memerdekakan jiwa mereka sepenuhnya.

Bagaimana pula tindakbalas Khalifah Umar r.a? Apakah dia kemudiannya mencari pemuda dan wanita itu untuk diberi ‘pengajaran’? Tidak! Umar sebaliknya bersyukur kerana punya pengikut yg berani memberi teguran.
Bagaimana pula keadaan masyarakat Islam ketika ini? Adakah ummah sedia mengkritik kepimpinan yang silap? Dan sanggupkah pula kepimpinan menerima teguran ini dengan hati terbuka dan ikhlas? Bila yang dipimpin bersikap tidak kisah, pengecut atau kaki mengampu, ini adalah pangkal kpd keruntuhan.
Kepimpinan yang sombong, degil dan mengikut hawa nafsu juga akan membawa bencana kepada kumpulan yang dipimpinnya serta akan dipersoalkan di akhirat nanti.

Kata Waraqah, “Alangkah baiknya jika aku masih dahan muda.” Usianya sudah terlalu tua, dia berharap dia masih muda dan kuat untuk membantu dan membela Rasulullah SAW.
Kemudian dia berkata, “Kalau Allah memanjangkan usiaku ketika engkau dikeluarkan oleh kaummu, maka aku akan membelamu sedaya tenagaku.”
Ini bermakna dalam usia yang telah lanjutpun, dia tidak akan memberi alasan untuk tidak berjuang membela kebenaran.
Nabi berkata, “Apakah aku akan dikeluarkan oleh kaumku?”
“Ya,” jawab Naufal.
Sesiapapun yang membawa mesej kebenaran akan ‘dikeluarkan’ oleh kaumnya.

Mari kita merdekakan jiwa kita agar menjadi orang yg pemberani. Berani mengkritik dan berjiwa besar bila dikritik. Semuga Allah pelihara kita semua.

(Artikel disesuaikan dari tulisan Dr Hafidzi Mohd Noor)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: