Katibah : Da’wah Fardhiah

Kuantan, 26 Mac 2010 – Jawatankuasa Tarbiyyah Wanita JIM Negeri di bawah Ustazah Khadijah Abdullah telah mengadakan katibah untuk akhawat Wanita JIM bertempat di IM5 baru-baru ini. Tajuk pengisian utama yang dibentang adalah ‘Da’wah Fardhiah’ oleh Pak Ngah Suhaimi. 

Da’wah fardhiah adalah satu kewajipan kepada da’i ilalLah dalam melakukan amal maaruf nahi mungkar.  Dengan da’wah fardhiah, hubungan baik dibina agar dapat meruntuhkan kejahilan dan membina unsur-unsur kebaikan secara berperingkat dan berterusan.  Kejayaan dakwah bergantung kepada keberkesanan da’wah fardhiah dan keberkesanannya banyak bergantung kepada niat ikhlas kerana Allah dan kesungguhan para da’ie.

Peserta khusyuk mendengar kuliah dari Pak Ngah

Setelah solat subuh berjamaah, para peserta dihidangkan dengan slot kuliah subuh, Istiqamah oleh Timbalan Ketua Wanita JIM daerah Kuantan, Pn Nor Akhmar Mohamad.  Antara pesanan beliau untuk beristiqamah adalah selalu merujuk kepada ayat-ayat suci al-Quran untuk mengingatkan tentang tuntutan da’wah, berdamping dengan orang yang ikhlas dan beramal serta bersabar dalam menghadapi ujian di jalan da’wah.

Antara peserta yang hadir

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: